Press

 

Vimmerby Tidning

Fascineras av djur och gamla hus

 
 

23.07.2010 08:39


Trots ett mångårigt målande har Annika Mikkonen aldrig ställt ut på egen hand. Men nu är det dags, för på lördag är Annika med som en av tre inbjudna konstnärer vid hantverksdagen vid Svindla kvarn mellan Högsby och Fågelfors.
Får har blivit en av Annika Mikkonens favoritmotiv, mycket tack vare en bekantskapskrets som har dessa djur i sin ägo.
Nu är det fjärde året som denna hantverksdag arrangeras och denna gång kommer ett 25-tal hantverkare att visa upp allt från luffarslöjd till träsnideri, textilier och fårskinnsarbeten.
Initiativtagare till evenemanget är Gunilla Mörstam, som märkt ett allt större intresse från både utställare och publik. Om vädret blir det bästa räknar Gunilla med många besökare till kvarnen.
De tre inbjudna konstnärerna är Inga Wretlund, Ingegerd Dogertz och så Annika Mikkonen, som alltså kommer från Hultsfred kommun.
– Att måla och teckna har varit en del av mig under hela mitt liv. En moster som var duktig i att teckna visade vägen på något sätt:
– Titta hur det ser ut, sen är det bara att börja.
Efter att ha prövat på både fotografering, jobba med keramik, att måla med olja och akryl har Annika nu fastnat rejält för att måla med akvarellfärg.

Författare: Anders Lagerman

För artikeln i sin helhet, se papperstidningen-Nyheterna.net

Rekordmånga utställare

Arrangören Gunilla Mörstam och hantverkaren Bengt Häggbrink ser fram emot hantverksdagen i Svindla kvarn. Foto:Jimmy Larsson

Arrangören Gunilla Mörstam och hantverkaren Bengt Häggbrink ser fram emot hantverksdagen i Svindla kvarn. Foto: Jimmy Larsson

HÖGSBY 

Publicerad 100721 06:45.

Hantverksdagen i Svindla kvarn lockar utställare och besökare från hela Småland.

När den 13:e upplagan arrangeras på lördag är utställarna rekordmånga: 27 stycken.

En av de verkliga veteranerna är träsnidaren Bengt Häggbrink från Berga som deltagit varje år sedan hantverksdagen startade 1998. Han ställer ut skålar, hästar, tomtar, vettar, skedar och andra föremål gjorda av trä.

- De som arrangerar hantverksdagen är kunniga. Det är inte en vanlig marknad, utan riktigt hantverk, säger Bengt Häggbrink.

- Det gör att man vill vara med. Antalet besökare har ökat och ökat och det beror på att folk vill se riktiga grejer, fortsätter han.

Hantverksdagens popularitet bekräftas av arrangören Gunilla Mörstam.

- Vi märker att folk kommer längre och längre ifrån, säger hon och berättar att deltagarna kommer från hela Småland och Öland.

- Folk ringer från Västervik och frågar om vägen hit. Hur de kan känna till den här hantverksdagen vet jag inte.

27 utställare

Även många av utställarna kommer långväga ifrån. Vid sidan av de lokala hantverkarna från Högsbytrakten är det utställare från Växjö, Kalmar, Nybro och till och med Linghem i Östergötland.

- Vi har 27 utställare och 3 konstnärer i år. Det är det mesta vi har haft någon gång, säger Gunilla Mörstam och fortsätter:

- Vi försöker se till att det inte ska vara för många av varje sort. De ska inte konkurrera för mycket med varandra. Men vi har en stor hage, så det är inte trångt.

Konstutställning

Linspinning, smide, luffarslöjd och sadelmakeri är några tekniker som finns representerade på lördag.

- Lönneberga slöjd, som bara varit med en gång tidigare, är med i år också. De håller på med trä och lite textil.

Under dagen blir det också en konstutställning med Annika Mikkonen, Inga Wretlund och debutanten Ingegerd Dogertz som deltar på en utställning för allra första gången med sina tavlor i akvarell och akryl.

Hoppas på högtryck

När det nu bara återstår några dagar till hantverksdagen följer Gunilla Mörstam väderleksrapporterna med spänning.

Just vädret har stor betydelse för om besökarna ska våga sig ut till Svindla kvarn, som ligger på vägen mellan Högsby och Fågelfors.

- Det är nervöst som vanligt, säger Gunilla Mörstam.

- Just nu ser prognosen lite mörk ut, men meteorologen pratade om ett högtryck från Ryssland så vi hoppas på det!